Tip — deze week 6 nieuwe vacatures in Zuid-Limburg!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in Zuid-Limburg (Maastricht, Valkenburg, Heerlen, Kerkrade of Sittard-Geleen)? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

In Limburg slagen leerlingen het vaakst in één keer voor hun rijexamen. Ruim 61,5 procent van de examenkandidaten van rijscholen in Limburg kreeg na het eerste rijexamen positief nieuws te horen. Het landelijke gemiddelde is 52 procent, waarbij Zuid-Holland met 44,9 procent het minst presteert.

Dit blijkt uit onderzoek van occasionplatform AutoTrack, dat onderzoek deed naar de slagingspercentages en tarieven van Nederlandse rijscholen.

Meeste geslaagden in Roerdalen

Van alle gemeenten waar de afgelopen 12 maanden minimaal 200 (eerste) rijexamens zijn afgenomen, slaagde men het vaakst in het Limburgse Roerdalen (72,3 procent). In het Zuid-Hollandse Capelle aan den IJssel ligt het slagingspercentage met 30,2 procent het laagst.

Limburg presteert goed, want ook Maasgouw, (69,7 procent), Leudal (69,2 procent), Eijsden-Margraten (68,6 procent) en Sittard-Geleen (68,3 procent) behoren bij de tien best presterende gemeenten. Maastricht kan het hoogste slagingspercentage overleggen van alle grote steden (64,1 procent).

Limburgse tarieven rond landelijk gemiddelde 

Een autorijles van een uur kost in 2024 gemiddeld 58,24 euro. Dat is een stijging van 23 procent ten opzichte van drie jaar geleden, toen een rijles nog gemiddeld 47,30 euro kostte. In Limburg kost een rijles momenteel 57,16 euro, wat net onder het landelijke gemiddelde ligt.

Een verschil van een paar euro per uur kan onderaan de streep flink oplopen. "Als een leerling het gemiddelde aantal lesuren nodig heeft voor het halen van het rijbewijs - en dat zijn er volgens het CBR 43 - is hij of zij in Friesland gemiddeld 184,47 euro meer kwijt dan in Zeeland", zo berekent Tim Roks, auto-expert van AutoTrack.

Hoger slagingspercentage bij duurdere rijscholen

Uit de analyse door AutoTrack blijkt bovendien dat lagere lesprijzen vaak gepaard gaan met lagere slagingspercentages. Bij rijscholen met een tarief van 50 euro per uur of minder, ligt het slagingspercentage 20,1 procent lager dan bij rijscholen met een uurtarief dat boven de 60 euro ligt. 

"Het is uiteraard geen garantie, maar investeren in een iets duurdere rijschool kan dus uiteindelijk voordeliger zijn", aldus Tim Roks van AutoTrack. "Al is de klik met je rij-instructeur uiteraard ook belangrijk."


Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Zuid-Limburg via Facebook!
Wil je rechtstreeks het laatste nieuws, activiteiten en P2000-meldingen door hulpdiensten uit Zuid-Limburg ontvangen? Klik hier om ons te volgen op Facebook! Ook kun je ons volgen via Twitter en Instagram.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit 112

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.