Tip — deze week 40 nieuwe vacatures in Zuid-Limburg!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in Zuid-Limburg (Maastricht, Valkenburg, Heerlen, Kerkrade of Sittard-Geleen)? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

In hoeverre is toerisme nu duurzaam? Dat gaat een nieuw Europees initiatief, Tourism4SDG, onderzoeken. Het doel van dit project is om duurzaam toerisme meetbaar te maken, en op die manier duurzaam toerisme in Europa te bevorderen. Tien regio’s zijn aangesloten bij Tourism4SDG, waaronder Zuid-Limburg.
 
Toerisme stimuleert de economische groei in Europa, maar draagt ook bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Al langere tijd bestaan er initiatieven om duurzaam toerisme te stimuleren. Vaak is het moeilijk om precies te bepalen hoe groot het effect van duurzame initiatieven is.

Daardoor is het is lastig om te meten hoeveel deze initiatieven nu echt bijdragen aan duurzaamheid. Ook zijn de initiatieven niet afgestemd op de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties (VN). Dit zijn doelen die de VN specifiek opgesteld heeft om de wereld duurzamer en eerlijker te maken.

Meetbaar maken

Tourism4SDG wil hier verandering in brengen door duurzaam toerisme goed meetbaar te maken aan de hand van de SDG’s. De vraag is dus niet langer hoe we toerisme duurzamer kunnen maken, maar aan de hand van data meten: in hoeverre wordt toerisme eigenlijk duurzamer?

De regio's kunnen zo beter beleid voeren voor duurzaam toerisme en ook meten of dit effect heeft. Dat gaat onder meer in de regio Zuid-Limburg gebeuren, met Visit Zuid-Limburg en Stadsregio Parkstad als partners.

Naast Zuid-Limburg zijn regio’s uit negen andere Europese landen bij het project betrokken. Tourism4SDG loopt tot juni 2028 en krijgt financiering vanuit de Europese subsidieregeling Interreg Europe.


Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Zuid-Limburg via Facebook!
Wil je rechtstreeks het laatste nieuws, activiteiten en P2000-meldingen door hulpdiensten uit Zuid-Limburg ontvangen? Klik hier om ons te volgen op Facebook! Ook kun je ons volgen via Twitter en Instagram.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit 112

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.