Tip — deze week 40 nieuwe vacatures in Zuid-Limburg!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in Zuid-Limburg (Maastricht, Valkenburg, Heerlen, Kerkrade of Sittard-Geleen)? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

De gemeente Sittard-Geleen gaat actief op zoek naar mogelijke locaties voor asielopvang in de gemeente. Dat heeft de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering van afgelopen maandag besloten. 

De raad sprak tijdens deze vergadering over de gemeentelijke aanpak van de opgave die voortvloeit uit spreidingswet.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

De spreidingswet moet zorgen voor een eerlijke spreiding van asielzoekers over het land: iedere gemeente in Nederland moet volgens deze wet een bepaald aantal opvangplekken voor asielzoekers aanbieden. 

Het idee achter de wet is dat alle gemeenten de maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen om een bijdrage te leveren aan de opvang van asielzoekers. In het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe landelijke coalitie staat het plan om de spreidingswet in te trekken.

Ondanks het voornemen om de wet in te trekken, is deze tot die tijd gewoon van kracht. Bovendien blijft de noodzaak voor opvangplekken voor asielzoekers onverminderd groot. Het plan om de spreidingswet in te trekken, verandert hier niets aan.

De gemeenteraad heeft het college gevraagd de zoektocht naar locaties te starten maar deze los te zien van de spreidingswet. Door het loskoppelen van de zoektocht van de opgave vanuit de spreidingswet, wordt ook het eerder genoemde aantal plekken van 434 losgelaten. 

Daarmee komen eventueel ook kleinere locaties in aanmerking.

Verdere proces

In de komende periode onderzoeket de gemeente welke locaties binnen de gemeente passen bij de gestelde uitgangspunten: dan wordt duidelijk of er één of meerdere locaties geschikt zijn. 

Over de locaties neemt de raad later dit jaar pas een besluit. De gemeente zegt inwoners te blijven informeren.


Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Zuid-Limburg via Facebook!
Wil je rechtstreeks het laatste nieuws, activiteiten en P2000-meldingen door hulpdiensten uit Zuid-Limburg ontvangen? Klik hier om ons te volgen op Facebook! Ook kun je ons volgen via Twitter en Instagram.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente