Tip — deze week 40 nieuwe vacatures in Zuid-Limburg!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in Zuid-Limburg (Maastricht, Valkenburg, Heerlen, Kerkrade of Sittard-Geleen)? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

Komt de Mosasaurus nu wel of niet terug naar Maastricht? Dat blijft nog even de vraag. De onderhandelingen met de Franse regering lopen volgens de volop.

"In elk geval blijft de gemeente Maastricht eraan werken om de schedel, want daar gaat het precies over, van de prehistorische Mosasaurus definitief naar het Natuurhistorisch Museum Maastricht aan het Bosquetplein te halen. Het moet het pronkstuk zijn van het museum, dat binnenkort ingrijpend gemoderniseerd wordt", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Hoe zit het precies?

In 1772 werd op de Sint Pietersberg de schedel gevonden van een reusachtige Maashagedis, te vergelijken met een dinosaurus. Het was het bewijs dat in dit gebied zo’n 65 tot 75 miljoen jaar geleden een geslacht van in zee levende sauriërs terecht was gekomen. Dit geslacht is naar de oude Latijnse naam voor Maas – Mosa – genoemd. De Mosasaurus was circa 18 meter groot. 

In 1794 is het prehistorisch fossiel door de Franse bezetters als oorlogstrofee meegenomen naar Parijs. Daar ligt de Maastrichtse Mosasaurusschedel sindsdien in het ‘Muséum national d’Histoire naturelle’. Hij is slechts enkele keren aan Maastricht uitgeleend.

In juli 2023 sprak de gemeenteraad van Maastricht de wens uit om de schedel van de Mosasaurus definitief terug te halen. Het college heeft daarop gelijk actie ondernomen. Tot op heden nog niet met succes. Desondanks blijft Maastricht aan een terugkeer werken. De onderhandelingen lopen nog steeds.

Modernisering

Deze wens tot terugkeer van de wetenschappelijk zeer belangrijke schedel heeft mede te maken met het feit dat het Natuurhistorisch Museum een flinke moderniseringsslag moet maken.

Een Mosasaurus Experience met een 3D-geprinte dino, de betreffende schedel en diverse interactieve belevenissen is de eerste stap. 


Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Zuid-Limburg via Facebook!
Wil je rechtstreeks het laatste nieuws, activiteiten en P2000-meldingen door hulpdiensten uit Zuid-Limburg ontvangen? Klik hier om ons te volgen op Facebook! Ook kun je ons volgen via Twitter en Instagram.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente